Logistiek: Afrika biedt kansen op succes

Logistiek Afrika biedt kansen op succes

Afrika's economie groeit

Volgens een studie van KPMG maakt het continent een sterke opleving door en slaat het daarbij technologische ontwikkelingsstadia over: in plaats van vaste telefoons gebruiken veel mensen meteen een mobiele telefoon, in plaats van via bankkantoren worden betalingstransacties via mobiele telefoons uitgevoerd. En in plaats van uit energiecentrales komt de stroom uit decentrale zonne-installaties. Nu heeft Afrika datgene nodig wat de Europese industrie beter dan vele anderen kan leveren: infrastructuur voor het verkeer en de communicatie evenals machines en installaties om een industrie op te bouwen.

 

Een hoge mate aan flexibiliteit en creativiteit is vereist

Bij de ontwikkeling van internationaal concurrerende toeleveringsketenmodellen vormen allerlei geografische, economische en politieke omstandigheden volgens de studie een grote uitdaging voor bedrijven. De aanpassing van de bedrijfsactiviteiten en leveringsmodellen aan de typische omstandigheden in elk land loont echter op lange termijn de moeite.

Coca-Cola is een voorbeeld van een dergelijk succes. Al sinds 2011 breidt de drankenproducent zijn logistiek voortdurend uit in Afrika. Het concern heeft er momenteel meer dan 145 vulinstallaties in bedrijf en stelt meer dan 70.000 mensen te werk. Coca-Cola heeft ook ongeveer 3.000 distributiecentra verdeeld over het hele continent en die worden beheerd door lokale mangers met lokale medewerkers.

 

Logistiek in Afrika: technologische en culturele verschillen

Culturele verschillen, het ontbreken van een gemeenschappelijke taal, geografische afstanden en technologische, sociale en tijdsverschillen maken westerse marktdeelnemers onzeker. Uit de studie blijkt dat veel bedrijven bezorgd zijn over de toegankelijkheid van Afrikaanse leveranciers. Om te voorkomen dat geografische en culturele verschillen bij het opzetten van een internationale toeleveringsketen mogelijk een last worden, moeten deze vooraf dus zorgvuldig geanalyseerd worden en mee rekening gehouden bij de planning.

Het zou verkeerd zijn om de risico's die Afrika met zich meebrengt op gebied van logistiek en aankoop te verzwijgen. Maar het zou nog meer verkeerd zijn om de mogelijkheden die het continent biedt over het hoofd te zien. Scenario's voor noodgevallen lijken net zo onmisbaar als culturele tolerantie. Maar als deze er zijn, staat niets een succesvolle expansie in Afrika in de weg. 

 

Taalondersteuning

Natuurlijk beschikt ons kantoor in het kader van Afrikaanse talen over ervaren moedertaalvertalers.

Naast vertalers Arabisch, Engels, Frans, Portugees maar ook Afrikaans of Swahili hebben wij ook experts in andere vormen van taaldiensten tot onze beschikking:

Wij kijken uit naar uw aanvraag. U gebruikt hiervoor het best ons online formulier of u neemt contact met ons op per e-mail.

Een nieuwe opmerking toevoegen