Om de juridische waarde van een officieel document in een vreemd land te attesteren, vragen de plaatselijke overheden een legalisatie met apostille. Hoe verloopt deze echtverklaring? Welke documenten hebben een apostille nodig? En welke specifieke vereisten zijn er voor echtverklaringen in China? ViaVerbia geeft u graag een antwoord op deze vragen.
Wat is een apostille?
Een apostille bevestigt de echtheid van de handtekening, van de identiteit van de ondertekenaar en van een wettelijk document. Deze echtverklaring gebeurt met een (elektronische) stempel of sticker (‘apostille’ genaamd).
Wanneer is een apostille noodzakelijk in China?
Een apostille is nodig in China om een document echt te laten verklaren bij een Chinese autoriteit. Deze formaliteit kan door de plaatselijke instanties worden vereist in situaties zoals:
- Een visumaanvraag voor China;
- Een huwelijk of scheiding tussen twee Belgische en Chinese echtgenoten;
- Een job in een Chinees bedrijf;
- De inschrijving aan een Chinese universiteit;
- De opstart van een bedrijf of dochteronderneming in China;
- Alle nodige stappen bij een verhuizing naar China;
- …
Een apostilleaanvraag in China kan dus alle soorten officiële documenten betreffen: een notariële akte, een echtscheidingsvonnis, een geboorteakte, een huwelijksakte of een ander document van de burgerlijke stand...
Als u een document aanvraagt in een niet-Nederlandstalig land buiten de EU, zoals China, moet het vertaalde document gelegaliseerd of geapostilleerd worden. Het moet echter een beëdigde vertaling zijn van een deskundige vertaler die erkend is door een hof van beroep en de Federale Overheidsdienst (FOD) Justitie.
Afhankelijk van het echt te verklaren document, kunnen de Chinese autoriteiten een authenticatie door middel van apostille of legalisatie vereisen.
De legalisatie geldt voor landen die het Apostilleverdrag niet hebben ondertekend (het Verdrag van Den Haag van 5 oktober 1961 heeft de verplichting om buitenlandse openbare documenten te legaliseren, afgeschaft). Landen die wel deel uitmaken van het Apostilleverdrag kunnen het document laten apostilleren bij de federale overheidsdienst voor buitenlandse zaken.
Op 8 maart 2023 kondigde China aan deel te willen uitmaken van het Apostilleverdrag, dit gaat in vanaf 7 november 2023. Het internationale verdrag vervangt vanaf die datum de legalisatieverplichting voor documenten door de apostille, een vereenvoudigde en goedkopere procedure.
→ Tip: de apostille- en legalisatieregels kunnen verschillen per provincie in China. Informeer dus altijd rechtstreeks bij de lokale instanties zodat u weet wat de te volgen stappen zijn. Alle officiële informatie is terug te vinden op de website van de Belgische overheid https://china.diplomatie.belgium.be/nl
Hoe vraag ik een apostille voor China?
Buitenlandse documenten bestemd voor een ander land dan België (bv. ouderlijke toestemming) kunnen elektronisch gelegaliseerd worden met behulp van een sticker. Controleer eerst of de buitenlandse ambassade of het consulaat elektronische legalisatie accepteert.
De prijs voor een legalisatie of apostille is 20 euro per document.
Vertaalbureaus, zoals ViaVerbia, zorgen voor deze legalisatie- en apostilleprocedures als onderdeel van de beëdigde vertaling van officiële en juridische documenten in bepaalde landen. Meer weten? Contacteer ons!
Vraag een gratis prijsofferte aan
en ontvang binnen enkele uren een voorstel
- Geef aan wat u wenst
- Vraag een prijsofferte aan
- Bevestig en ontvang uw bestelling
Uw vragen over apostille in China
Welke landen hebben een apostille en legalisatie nodig?
Tussen landen van de Europese Unie worden de meeste openbare documenten geaccepteerd zonder apostille (geboorteakte, overlijdensakte, huwelijksakte, echtscheidingsvonnis, enz.). Voor sommige documenten of als het land geen deel uitmaakt van de EU, gebeuren echtheidsverklaringen met legalisatie of apostille. Raadpleeg de volgende website voor informatie over de geldende authenticatievereisten, volgens het type document en het land: https://china.diplomatie.belgium.be/nl
Wie mag een apostilleaanvraag doen?
Iedere persoon kan een apostilleaanvraag indienen. Verblijft u in het buitenland, bezorg dan uw legalisatie- of apostilleaanvraag bij de ambassade of het consulaat van uw geboorteland.
Welke documenten hebben een apostille nodig?
Deze juridische en wettelijke documenten vragen een apostille:
- Een uittreksel uit het strafregister;
- Een geboorteakte;
- Een nationale identiteitskaart;
- Een paspoort;
- Een diploma;
- Een KBO-uittreksel;
- Een notariële akte;
- Een gerechtelijke handeling;
- Een administratieve handeling;
- Intellectuele eigendomsrechten;
- …
Afhankelijk van het land en het document kunnen de certificeringsvereisten variëren (apostille, legalisatie of vrijstelling).
Een nieuwe opmerking toevoegen