Interviewtranscriptie gemakkelijk gemaakt: instructies en tips

 transcripties van interviews

Interviews worden intussen voor zeer verschillende doeleinden getranscribeerd. Ze ondersteunen de theorieën van bachelor- of masterscripties, worden voor sociale media schriftelijk vastgelegd of worden gebruikt als ondertiteling. Wanneer de kwaliteit van de opname goed is, is het achteraf noteren van het gesprek veel gemakkelijker en vermindert dit de kosten merkbaar, terwijl een kwalitatief slechte opname alleen met aanzienlijk meer inspanning getranscribeerd kan worden en dan natuurlijk meer tijd en ook geld kost.

De belangrijkste opnamecriteria voor een snelle, goedkope interviewtranscriptie

Enkele basisvoorwaarden bieden de ideale voorwaarden voor de latere transcriptie van een interview. Naast de omgeving speelt ook de gebruikte techniek een rol, want niet alle apparaten die kunnen opnemen leveren de noodzakelijke kwaliteit voor een snelle verwerking.

Tip 1: De opnamekwaliteit

Opnames van interviews die doorgaan in drukke ruimtes bevatten veel achtergrondgeluid. Ze maken het moeilijk om de gesproken vragen en antwoorden te begrijpen en de opname zal meerdere keren moeten worden afgespeeld om te transcriberen. Een rustige omgeving zonder storende geluiden is daarom ideaal voor het opnemen van vraag-en antwoordrondes die later door de professional schriftelijk moeten worden vastgelegd. Elektrische en elektronische aparaten zoals koelkasten, computers of overheadprojectoren maken niet zoveel geluid, maar kunnen op de opname goed hoorbaar zijn en te grote ruimtes zijn door het nagalmeffect niet optimaal geschikt voor opnames.

Tip 2: De technische test

Naast klassieke dicteerapparaten is er nu ook de mogelijkheid om een opname met een smartphone te maken. Niet alle modellen hebben een goede weergavekwaliteit. Een kleine test toont vooraf duidelijk aan of de kwaliteit voldoende is voor een latere interviewtranscriptie. Belangrijk is ook dat het apparaat over voldoende vrije opslagcapaciteit beschikt.

Tip 3: Interviews via de telefoon of videochat

Interviews worden vaak per telefoon of via internetverbindingen als Skype gevoerd. De kwaliteit speelt ook hier een grote rol. Beide gesprekspartners moeten zich in een rustige omgeving bevinden. Gebeuren én het gesprek én de opname via een mobiele telefoon, dan is het zaak om er vooraf zeker van te zijn dat het apparaat niet alleen de mogelijkheid biedt om tegelijkertijd te bellen en te kunnen opnemen, maar ook dat de kwaliteit goed is.

Hebt u transcripties van interviews nodig? We helpen u graag!

Een nieuwe opmerking toevoegen