De 23ste Olympische Winterspelen vinden plaats van 9 tot 25 februari in Pyeongchang, Zuid-Korea. In totaal vinden 102 wedstrijden plaats in 7 sporttakken en 15 disciplines. Naast alpineskiën - mixed team event, curling in gemengd dubbel en snowboard big air is ook de massastart schaatsen voor mannen en vrouwen nieuw in het Olympischprogramma. De parallelle slalom in het snowboarden werd echter uit het programma gehaald. Sinds de eerste Olympischen Winterspelen in 1924 zijn er verschillende interessante feiten verzameld.
Interessante feiten en records rond de Olympische Winterspelen
De Zweedse curlingspeler Carl August Kronlund was met zijn 58 jaar en 155 dagen de oudste deelnemer en zilverenmedaillewinnaar op de Olympische Winterspelen en het Verenigd Koninkrijk leverde de jongste deelnemer. Op de leeftijd van 11 jaar en 73 dagen werd Cecilia Colledge achtste bij het kunstschaatsen. Enkel de Japanse schansspringer Noriaki Kasai en de Russische rodelaar Albert Demtsjenko slaagden erin om aan 7 Olympische Winterspelen deel te nemen en er zijn maar drie deelnemers die op een tijdsbestek van 20 jaar meerdere malen aan de Spelen hebben kunnen deelnemen. Door het uitstellen van de Winterspelen tot de tussenjaarlijkse Zomerspelen zat er tussen de Spelen in Lillehammer en de Olympischen Winterspelen in Albertville slechts twee jaar, waardoor alle andere deelnemers over een tijdspanne van 18 jaar aan verschillende Winterspelen hebben deelgenomen.
De Noor en biatleet Ole Einar Bjørndalen is de meest succesvolle deelnemer aan de Winterspelen. Hij won in totaal 13 medailles op vijf Olympischen Winterspelen. De eeuwige medaillespiegel wordt op dit moment aangevoerd door Duitsland met in totaal 377 medailles. De Russische deelnemers konden evenveel gouden medailles winnen als de Duitsers, maar komen pas op de tweede plaats met in totaal slechts 341 medailles.
Met de Olympische Winterspelen in Pyeongchang krijgen weer nieuwe deelnemers de kans om opgenomen te worden in de lijst van de eeuwig besten en velen zullen aan het einde als vanzelfsprekend met “gamsa” (“dank u” in het Koreaans) afscheid te kunnen nemen. Voor al het andere bieden we tolken, vertalingen en andere taaldiensten aan in het Koreaans en zijn blij dat we kunenn bijdragen aan communicatie over nationale grenzen en taalbarrières heen.
Een nieuwe opmerking toevoegen