Unieke nieuwjaarstradities

Unieke nieuwjaarstradities

Zowat elke cultuur heeft zijn eigen tradities om de overgang van oud naar nieuw te vieren. Het is hét moment om een nieuw hoofdstuk te beginnen, en het afgelopen jaar (inclusief tegenslagen en mindere dagen) af te sluiten.

Meestal viert men met familie of vrienden, wordt er veel en goed gegeten en is middernacht vaak het hoogtepunt van de avond. Maar er zijn ook heel wat unieke nieuwjaarstradities. We zetten een paar voorbeelden op een rijtje.

Italië

Meteen naar bed na klokslag middernacht? Niet in Italië! Daar is het de traditie om op te blijven zodat u de eerste zonsopgang van het nieuwe jaar kan zien. Als dat niet romantisch is…

Ecuador

Voor het nieuwe jaar kan beginnen, moeten we het oude jaar achter ons laten. Daarom verbrandt men in Ecuador vogelverschrikkers gevuld met papier, om het jaar symbolisch af te sluiten. Ook worden foto’s van het voorbije jaar verbrand. Klaar voor een nieuw begin!

Finland

Wat staat mij in dit nieuwe jaar te wachten? Dat trachten Finnen te achterhalen door een beetje tin te laten smelten en vervolgens in een emmer koud water te gieten. De vorm die de tin krijgt bij het stollen zou moeten voorspellen wat het nieuwe jaar brengt.

Spanje

De sleutel tot een gelukkig nieuw jaar? Volgens een Spaanse traditie is dat druiven eten! Om stipt middernacht trachten veel Spanjaarden om heel snel 12 druiven te eten, 1 druif per klokslag. Wie daarin slaagt, zal in het nieuwe jaar voorspoed kennen.

Estland

Goed en lekker eten op oudejaarsavond, dat is een traditie die zowat overal gevolgd wordt. Maar geen enkel land gaat er zo ver in als Estland. Daar eet men traditioneel 7, 9 of zelfs 12 maaltijden op nieuwjaarsdag. Dat moet ervoor zorgen dat men in het nieuwe jaar niets tekort zal komen. Maar een deel van elke maaltijd laat men liggen voor de geesten van voorvaderen die het huis die nacht bezoeken.

Denemarken

In Denemarken draait het niet om eten, maar om servies. Op 31 december gooien Denen oude borden, tassen… kapot tegen de voordeur van hun vrienden. Hoe meer hoe liever, want veel scherven voor de voordeur betekent dat men veel vrienden heeft.

Thailand

In Thailand wordt het nieuwe jaar gevierd tijdens een waterfestival dat 3 dagen duurt (van 13 tot 15 april). In heel wat dorpen gooien mensen dan met water naar elkaar en binden ze koordjes rond de polsen van hun vrienden. Die armbandjes zijn een teken van respect, en blijven tot ze vanzelf afvallen.

Mexico

Om met een schone lei te kunnen beginnen, is het in Mexico de traditie om het hele huis voor middernacht van kop tot teen schoon te maken. Zo hoopt men alle negatieve energie te verdrijven. Sommige families gooien achteraf zelfs hun borstel en ander schoonmaakmateriaal weg, omdat de negatieve energie van het voorbije jaar eraan zou blijven hangen.

Hawaï

In Hawaï wil men liever geen schone lei. Daar wordt net vermeden om schoon te maken op oudejaar. Want zo loopt u het risico dat u bij het begin van het nieuwe jaar alle geluk uit uw huis hebt verdreven.

Hongarije

Om middernacht op 31 december staat overal in Hongarije de televisie aan. Iedereen luistert dan naar het volkslied en zingt mee. Daarna wordt er met champagne getoast en rent iedereen de straat op. Traditie is om al wie u tegenkomt een zoen te geven en uit elke fles champagne die u aangeboden wordt te drinken.

Duitsland

Ook in Duitsland staat op oudejaarsavond de televisie aan. Meer dan de helft van de Duitsers kijkt elk jaar naar dezelfde uitzending. Nee, niet ‘The Sound of Music’ maar ‘Dinner for one’, een populaire Britse sketch uit 1963. De sketch is vrij onbekend in Engelstalige landen maar heeft een ware cultstatus in Duitsland. Het haalde zelfs het Guinness World Record van vaakst herhaalde televisieprogramma ooit.

Chili

In Chili vieren sommige families oudejaarsavond op het kerkhof. Luguber, denkt u misschien, maar het doel is om overleden familieleden te bezoeken. Vaak brengen de Chilenen kaarsen met zich mee en in de achtergrond speelt meestal klassieke muziek. Dat klinkt al wat gezelliger, niet?

Amerika

Zowel in de Verenigde Staten als in heel wat Zuid-Amerikaanse landen is het een populaire traditie om nieuw ondergoed te dragen op oudejaarsavond. In Venezuela moet geel ondergoed bijvoorbeeld geluk en rijkdom brengen. In Argentinië kiest men eerder voor roze, om de liefde uit te nodigen.

Ierland

Ierse vrouwen die op zoek zijn naar de liefde leggen op oudejaarsavond maretak onder hun hoofdkussen. Dat zou moeten helpen om in het nieuwe jaar een echtgenoot te vinden. En anders misschien toch roze ondergoed kopen voor volgend jaar?

 

Een nieuwe opmerking toevoegen