Professionele vertaling in het Georgisch: waarom is dit noodzakelijk?

Vertaling in het Georgisch

Georgië is een klein landje in Oost-Europa met 4 miljoen inwoners en profiteert van een ideale geografische ligging in het zuiden van Kaukasus, op het knooppunt tussen Europa en Azië. Het land grenst aan Rusland, Turkije, Armenië en Azerbeidzjan. Het is een veeltalig gebied waar veel verschillende talen worden gesproken, waaronder het Georgisch, de officiële taal van het land.

 

Waarom teksten vertalen in het Georgisch?

Sinds enkele jaren wordt het toerisme steeds belangrijker in het land, met een bezoekersaantal dat is gestegen van 5,3 miljoen in 2013 tot 8,6 miljoen in 2018.

Deze toeristische ‘boom’ is vooral merkbaar in de hoofdstad, Tbilisi, met een toename van het aantal toeristen met 15,7% in het jaar 2018 (waarvan het grootste deel afkomstig uit Ierland, Zwitserland, Duitsland en Denemarken).

Deze aantrekkelijkheid, en de geografische ligging van Georgië maken het tot een steeds belangrijkere internationale bestemming. Daarom is een vertaling in het Georgisch tegenwoordig onmisbaar voor veel internationale spelers.

Georgië biedt, aan de andere kant, een echt linguïstiek palet. Er worden 24 verschillende talen gebruikt, waaronder veel dialecten die specifiek zijn voor elke regio. Bijna de helft van de inwoners spreekt eveneens Russisch (Georgië was deel van de Sovjetunie) en deze taal werd ongeveer dertig jaar geleden nog als schoolvak gegeven. Toch wordt Russisch tegenwoordig nog maar weinig gesproken in het land, en wordt Engels steeds belangrijker.

 

De voordelen van een vertaling in het Georgisch

Georgisch is een van de oudste talen ter wereld (het alfabet stamt uit de 3e eeuw voor Christus). Het is onderdeel van de Zuid-Kaukasische taalfamilie (ook Kartveelse talen genoemd). Georgisch heeft overigens een eigen alfabet (het mkhreduli) en een unieke grammatica. Een groot deel van de Georgische woordenschat is afkomstig uit het Russisch, Perzisch, Grieks, Latijn en Arabisch. 

Georgisch is de moedertaal van 80% van de inwoners van het land. Overigens tellen we bijna 6 miljoen Georgische moedertaalsprekers in de wereld, waarvan het merendeel zich bevindt in Rusland, de Verenigde-Staten, Israël en Turkije.

In welke sector u ook actief bent, en welke tekst u ook wilt vertalen, ViaVerbia biedt u de hulp van vertaalprofessionals. Voor vertalingen Italiaans-Georgisch, Spaans-Georgisch of Nederlands-Georgische bijvoorbeeld, kunt u profiteren van de kennis van professionele vertalers die vertalen naar hun moedertaal en, voor het grootste deel, in Georgië wonen om u vertalingen van hoge kwaliteit te bieden.

 

Een nieuwe opmerking toevoegen