Top 5 van de langste woorden ter wereld

Top 5 van de langste woorden ter wereld

Wist u dat het langste woord ter wereld 190.000 letters telt? Hier volgt onze rangschikking van de 5 langste woorden ter wereld:

 

  1. Een Engels woord van 189 819 letters 

Het langste woord ter wereld zou de volgende Engelse term zijn: "methionylthreonylthreonyl(…)isoleucine".

Deze term, die niet minder dan 189.819 letters telt, is de chemische naam van het grootste eiwit: titine. Het zou drie uur duren om het woord van begin tot eind te citeren! 

 

  1. Een Sanskriet woord van 195 karakters

निरन्तरान्धकारित-दिगन्तर-कन्दलदमन्द-सुधारस-बिन्दु-सान्द्रतर-घनाघन-वृन्द-सन्देहकर-स्यन्दमान-मकरन्द-बिन्दु-बन्धुरतर-माकन्द-तरु-कुल-तल्प-कल्प-मृदुल-सिकता-जाल-जटिल-मूल-तल-मरुवक-मिलदलघु-लघु-लय-कलित-रमणीय-पानीय-शालिका-बालिका-करार-विन्द-गलन्तिका-गलदेला-लवङ्ग-पाटल-घनसार-कस्तूरिकातिसौरभ-मेदुर-लघुतर-मधुर-शीतलतर-सलिलधारा-निराकरिष्णु-तदीय-विमल-विलोचन-मयूख-रेखापसारित-पिपासायास-पथिक-लोकान् 

Het op één na langste woord ter wereld is dit Sanskrietwoord van 195 tekens (gelijk aan 428 letters in het Latijnse alfabet).

Het is een woord dat in het Guinness Book of Records is opgenomen als het langste woord ter wereld. Het verscheen voor het eerst in de 16e eeuw in een boek geschreven door koningin Tirumalãmbã, en is eigenlijk een beschrijving van een regio in India genaamd Tamil Nadu.

 

  1. Een Afrikaans woord van 136 letters

Op de derde plaats staat het volgende Afrikaanse woord bestaande uit 136 letters:

"Tweedehandsemotorverkoopsmannevakbondstakingsvergaderingsameroeperstoespra-akskrywerspersverklaringuitreikingsmediakonferensieaankondiging"

Vrij vertaald heeft men het over "een persconferentie over een toespraak van een vakbondsfunctionaris bij een tweedehands autohandelaar over een staking". Ter herinnering, het Afrikaans is een Germaanse taal die is afgeleid van het Nederlands, en is een van de elf officiële talen van Zuid-Afrika.

 

  1. Een Nieuw-Zeelands woord van 85 letters

Het vierde langste woord ter wereld zou dit woord zijn:

"Taumatawhakatangihangakoauauotamateaturipukakapikimaungahoronukupokaiwhenuakitanatahu"

Dit is eigenlijk de naam van een heuvel in Nieuw Zeeland. De vertaling luidt: "De top waar Tamatea, de man met de grote knieën, de landmeter, de bergbeklimmer, de wandelaar die tot hier reisde, zijn fluit bespeelde voor zijn geliefde."

Met zijn 85 letters zou dit woord de langste plaatsnaam in het Latijnse alfabet ter wereld zijn. Het is ook opgenomen in het Guinness Book of Records.

 

  1. Een IJslands woord van 64 letters

"Vaðlaheiðarvegavinnuverkfærageymsluskúraútidyralyklakippuhringur"

Met zijn 64 letters is dit IJslandse woord het vijfde langste ter wereld. Het is letterlijk als volgt te vertalen:

"Een ring aan een sleutelhanger voor de buitendeur van het gereedschapsschuurtje dat gebruikt wordt door de wegenwerkers op de Vaðlaheiði-heuvel".

 

Een nieuwe opmerking toevoegen