Welke talen worden er in Brazilië gesproken?

Brazilië is het grootste land van Zuid-Amerika, zowel wat landoppervlakte als inwonersaantal betreft. Er wonen meer dan 209 miljoen mensen en de grootste stad is São Paulo, meteen ook de grootste stad van Zuid-Amerika en een van de grootste steden ter wereld.

Er worden ongeveer 228 talen gesproken in Brazilië waaronder het Portugees, 11 andere vreemde of immigrantentalen en 217 inheemse talen. Portugees is de meest gesproken taal.

 

Welke taal wordt het meest gesproken in Brazilië?

Het Portugees is veruit de belangrijkste taal die in Brazilië wordt gesproken: ongeveer 97,9% van de bevolking gebruikt deze taal als hoofdtaal. Brazilië is het enige overwegend Portugees sprekende land in Zuid-Amerika. Hoewel het Braziliaans Portugees en het Portugees dat in Portugal wordt gesproken onderling verstaanbaar zijn, zijn er toch enkele verschillen in de omgangstaal tussen beide talen.

Vóór de kolonisatie werden een aantal inheemse talen gesproken in het huidige Brazilië. Na de komst van de Portugezen in 1500 begon het Portugees zich echter te ontwikkelen tot de primaire taal. Het is een trend die zich tot op vandaag heeft doorgezet.

Het Duits is de op één na meest gesproken taal in Brazilië, hoewel de sprekers slechts ongeveer 1,9% van de bevolking vertegenwoordigen. Het aantal Duitstaligen was vooral groot in de jaren 1940, toen veel Duitsers in het land immigreerden. Vandaag is het Duits nog steeds een veel gesproken taal, aangezien veel Duitse immigranten door de jaren hun taal bleven gebruiken. In sommige gemeenten van het land wordt het Duits op school onderwezen.

 

Andere talen in Brazilië

In Brazilië worden talrijke minderheidstalen en inheemse talen gesproken. Er zijn 217 inheemse talen die in Brazilië worden gesproken. De meeste daarvan worden in het noorden van Brazilië gesproken. Vandaag bestaan er nog maar 10.000 tot 40.000 moedertaalsprekers van deze talen samen.

Nheengatu was de gemeenschappelijke taal van vele inheemse volkeren in Brazilië, maar ook van Afrikanen, Europeanen en van Afrika afkomstige volkeren langs de kust. Het werd door de meeste mensen in het gebied gesproken tot het einde van de 19e eeuw. Recentelijk is deze taal weer in populariteit gestegen.

Zoals hierboven vermeld, dateren de inheemse talen van Brazilië van voor de Europese kolonisatie. Veel van deze talen zijn in de loop der jaren bewaard gebleven en worden tot op vandaag nog gebruikt, waaronder Ticuna, Kaingang en Kaiwá Guarani.

Brazilië vormt ook de thuisbasis van een van de grootste Japanse bevolkingsgroepen buiten Japan.

Het Engels is de meest bestudeerde en gesproken vreemde taal in Brazilië, gevolgd door het Spaans.

 

Verschillen tussen Europees Portugees en Braziliaans Portugees

Een van de belangrijkste verschillen tussen de talen is de uitspraak. Brazilianen spreken klinkers langer en wijder uit, terwijl Portugezen de woorden met een meer gesloten mond uitspreken, zonder de klinkers al te veel uit te spreken.

De uitspraak van sommige medeklinkers is ook anders, met name de S aan het eind van een woord. In het Braziliaans Portugees wordt een S aan het eind van een woord uitgesproken als SS; in Portugal wordt dit uitgesproken als SH.

Brazilianen zijn creatiever in het gebruik van het Portugees en zetten sommige zelfstandige naamwoorden om in werkwoorden. Om iemand te feliciteren wordt de Portugese uitdrukking gebruikt - "dar os parabéns" - maar Brazilianen kunnen de uitdrukking samenvatten in één werkwoord - "parabenizar".

Net als in het Amerikaans en Brits Engels, bestaan er ook in het Europees en Braziliaans Portugees verschillende woorden voor hetzelfde. We zouden het er hier de hele dag over kunnen hebben, dus hier volgen enkele voorbeelden:

 

 

Europees Portugees     

 

Braziliaans Portugees

Bruin

 

Castanho

 

Marrom

Roomijs

 

Gelado

 

Sorvete

Koelkast

 

Frigorífico

 

Geladeira

Bus

 

Autocarro

 

Ônibus

Trein

 

Comboio

 

Trem

Badkamer/wc     

 

Casa de banho

 

Banheiro

Sap

 

Sumo

 

Suco