Alle verschillen tussen meertaligheid en veeltaligheid

De termen "meertalig" en "veeltalig" worden vaak gebruikt alsof zij hetzelfde betekenen. Er is echter een verschil in betekenis tussen deze twee woorden, dat bovendien werd vastgesteld door de Raad van Europa.

 

Meertaligheid: definitie

Het begrip meertaligheid verwijst naar een persoon die verschillende talen beheerst: gewoonlijk meer dan drie talen, waarvan één zijn moedertaal is. Om meertalig te zijn is het niet nodig elke taal perfect te beheersen, maar moet men wel met anderen kunnen communiceren.

Zo is bijvoorbeeld een Spanjaard die in Italië woont en Spaans en Catalaans spreekt in het gezin, Engels gebruikt in zijn beroepsleven en Italiaans spreekt in het dagelijkse leven, een meertalig persoon.

In het algemeen wordt de term "tweetalig" gebruikt om iemand aan te duiden die twee talen vloeiend spreekt, namelijk zijn moedertaal en een andere vreemde taal. En drietaligheid wordt gebruikt om iemand aan te duiden die drie verschillende talen vloeiend spreekt. De termen "monolinguïsme" of "eentaligheid" worden gebruikt om mensen aan te duiden die slechts één taal spreken (hun moedertaal).

Een synoniem voor meertalig is het woord "polyglot".

 

Veeltaligheid: definitie

Veeltaligheid is een term die wordt gebruikt om de aanwezigheid van verschillende talen binnen hetzelfde grondgebied aan te duiden.

Zo kan een land veeltalig zijn, zoals het geval is in België (waar Frans, Duits en Nederlands de officiële talen zijn), Canada (waar Frans en Engels worden gebruikt), of Zuid-Afrika, dat 11 officiële talen heeft.

Een regio kan ook veeltalig zijn, net als elke sociale groep: een bedrijf is veeltalig als er officieel meer dan één taal wordt gesproken; een onderwijsinstelling kan ook veeltalig zijn als deze onderwijs in verschillende talen aanbiedt, enz.

Een persoon kan echter niet veeltalig worden genoemd.

 

Wanneer spreekt men over veeltaligheid en meertaligheid?

De term "veeltaligheid" zal dus uitsluitend worden gebruikt om een land of een organisatie aan te duiden waarin verschillende talen zijn verenigd, terwijl de term "meertalig" alleen zal worden gebruikt om iemand aan te duiden die zich in verschillende talen kan uitdrukken.

Dit onderscheid is weinig gekend en wordt zelden in aanmerking genomen, maar het werd door de Raad van Europa bevestigd.

 

FAQ's over de verschillen tussen meertaligheid en veeltaligheid

Een persoon is meertalig als hij of zij verschillende vreemde talen beheerst, tweetalig als hij of zij twee talen beheerst en drietalig als hij of zij drie talen beheerst.

Elke sociale groep of elk geografisch gebied dat verschillende talen bevat, is veeltalig.

Er zijn veel veeltalige landen en regio's zoals België, Canada, Zwitserland, India, Zuid-Afrika, Oostenrijk, Luxemburg, enz.