Alles wat u moet weten over het starten van een bedrijf in de VS

Droomt u van het openen van een bedrijf in de VS en wilt u de Amerikaanse droom waarmaken? Een restaurant in New York, een bakkerij in San Francisco, een prêt-à-porterboetiek in Los Angeles, een startup in Miami… Dankzij de internationale invloed, de dynamiek en de algehele aantrekkelijkheid biedt de VS veel mogelijkheden voor ondernemers van overal ter wereld. Ontdek hoe u een nieuw bedrijf aan de overkant van de Atlantische Oceaan kunt starten.

 

Waarom zou u een bedrijf in de VS starten?

Zakendoen in de VS heeft talrijke voordelen voor ondernemers van alle rangen en standen. Hier zijn enkele goede redenen om een bedrijf in de VS te starten:

Er heerst een sterke ondernemingsgeest

Als absoluut bedrijfsvriendelijk land is de VS DE ideale bestemming voor ondernemerschap. Welk project u ook heeft, dit land zorgt voor een rijke, dynamische en innovatieve zakelijke omgeving.

Volgens een Frans onderzoek, waarin de zakelijke ecosystemen van 75 steden wereldwijd met elkaar vergeleken zijn, zijn er vijf Amerikaanse metropolen onder de wereldtoptiensteden voor ondernemerschap: New York, San Francisco, Los Angeles, Boston en Chicago.

Een bedrijf opzetten gaat snel en makkelijk

Dit varieert naargelang de gekozen rechtsvorm maar in het algemeen gaat het opzetten van een bedrijf in de VS relatief snel en eenvoudig, zelfs voor niet-ingezetenen. Bovendien is de belasting in sommige staten bijzonder gunstig voor bedrijven.

De markt is zeer groot

Door u te vestigen in de VS krijgt u toegang tot zo’n 329,5 miljoen potentiële consumenten in 50 staten, verspreid over 9,834 miljoen vierkante kilometer. U profiteert van een groot netwerk van partners, gekwalificeerde arbeidskrachten en diverse mogelijkheden in talrijke hoogpresterende bedrijfssectoren.

De economie is stabiel en dynamisch

Als op een na grootste economie in 2021 na China vormt de VS een stabiele, solide en geruststellende markt voor buitenlandse investeerders. Daarnaast is de dollar wereldwijd een sterke en gewaardeerde valuta.

Een springplank voor internationale ontwikkeling

Gezien het internationale bereik en de culturele diversiteit biedt dit land u eveneens een ideale springplank voor mondiale ontwikkeling.

 

Hoe gaat u een bedrijf starten in de VS?

Ondanks deze talrijke voordelen is het starten van een bedrijf in de VS nog steeds een complexe onderneming en zijn er diverse stappen die u nauwkeurig moet volgen:

Kom alles te weten over de lokale markt

Zakendoen in de Verenigde Staten kan zeer riskant zijn als u de lokale markt niet goed kent. Daarom moet u als eerste stap een marktonderzoek uitvoeren naar:

  1. De consumentenvraag: Consumentengewoonten, cultuur, consumentenverwachtingen… Vergeet niet dat de culturele normen en behoeften van klanten in de VS verschillen van die van de klanten in uw eigen land. Hoewel uw kijk op de Europese markten zeer relevant kan zijn, geldt dit niet noodzakelijkerwijs voor de Noord-Amerikaanse markt!
  2. De concurrentie en uw aanbod: Analyseer het aanbod van directe en indirecte concurrenten in het gebied waar u van plan bent om u te vestigen en het marktaandeel dat ze bezitten. Hoe kunt u uzelf onderscheiden?
  3. De lokale markt: Wat zijn de nieuwe trends in de sector? Innovatieve concepten? Kansen om te benutten?
  4. De wet‑ en regelgeving en administratieve procedures: Is het starten van een bedrijf in de VS gunstig voor uw sector of activiteit? Wat zijn de uitdagingen waar u van op de hoogte moet zijn voordat u een bedrijf start?

Bepaal uw strategie en kies uw locatie

Wanneer u uw marktonderzoek hebt voltooid, kunt u een ondernemingsplan opstellen en uw economische en commerciële strategie voor uw bedrijf bepalen.

Hiervoor dient u onder meer rekening te houden met de benodigde financiering, de te ondernemen administratieve en juridische stappen, de lokale wet‑ en regelgeving, de gezondheid van de lokale markt en de te voeren communicatiestrategie.

Ook dient u zich zorgvuldig te focussen op de meest geschikte plaats en buurt waar u uw bedrijf wilt opzetten.

Uw rechtsvorm kiezen

Een andere belangrijke stap alvorens een bedrijf in de VS op te zetten, is het kiezen van de meest geschikte rechtsvorm voor uw bedrijf. In de VS bestaan 15 verschillende rechtsvormen voor bedrijven. Hieronder staan de drie bekendste:

  • Sole Proprietorship: Dit is het equivalent van de eenmanszaak. Het is relatief eenvoudig om u te vestigen en uw bedrijf te beheren en ideaal voor eigenaars die hun eigen bedrijf willen starten.
  • Limited Liability Company (LLC): Deze rechtsvorm is zeer populair en gewaardeerd vanwege de flexibiliteit, het vestigingsgemak en de aantrekkelijke belastingtarieven. De persoonlijke aansprakelijkheid van de vennoten is beperkt tot het bedrag van hun inbreng en u hoeft alleen inkomstenbelasting (en geen vennootschapsbelasting) te betalen. Het is fiscaal transparant en biedt u een gunstig belastingtarief met een onbeperkt aantal vennootschapsleden.
  • The C-Corporation: Dit bestaat uit een of meer aandeelhouders van wie de aansprakelijkheid tot hun inbreng beperkt blijft. Hierop is de vennootschapsbelasting van toepassing.

Welke rechtsvorm u voor uw bedrijf in de VS kiest, is afhankelijk van diverse criteria zoals het soort bedrijfsactiviteit, uw financieringscapaciteit, het aantal vennoten, uw ontwikkelings­vooruitzichten e.d., maar ook van de staat waarin u zich wilt vestigen. Rechtsvormen kunnen immers per staat verschillen.

Ook kunt u een Amerikaanse franchise opzetten of een lokaal bedrijf kopen.

Een visum aanvragen

Het verkrijgen van een visum is een vereiste voor het opzetten van een bedrijf in de VS. Investeerders komen in aanmerking voor zogeheten E-visa: het visum voor handelaren (Treaty Trader visa E1) en het visum voor investeerders (Treaty Investor visa E2). Deze visa zijn bedoeld voor personen die van plan zijn om op het grondgebied van de Verenigde Staten een bedrijf op te richten of te kopen.

Deze visa zijn geen immigratievisa maar kunnen onbeperkt worden verlengd mits het bedrijf nog steeds winstgevend is. Ze worden voor vijf jaar uitgegeven. Voor informatie over de te ondernemen stappen en de voorwaarden waaraan u moet voldoen om deze visa te krijgen, kunt u de website van de Amerikaanse ambassade in uw eigen land bezoeken.

Ondersteuning krijgen als u zich in de VS gaat vestigen

Er zijn talrijke organisaties die u kunnen helpen met het vestigen van uw bedrijf in de VS. Bovendien is het verstandig contact op te nemen met de Kamer van Koophandel in uw eigen land.

Daarnaast dient u op zoek te gaan naar een registeraccountant en advies van een notaris en een advocaat in te winnen, die gespecialiseerd zijn in het opzetten van bedrijven in de VS.

Tot slot, als u niet in een Engelstalig land woont en/of niet perfect Engels spreekt, vergeet dan zeker niet een beroep te doen op een betrouwbaar vertaalbureau dat de vertaling verzorgt van de documenten die u nodig heeft om uw bedrijf in Noord-Amerika op te zetten. Bij ViaVerbia hebben we gespecialiseerde en ervaren professionele vertalers voor het vertalen van uw documenten (zoals juridische en financiële stukken, marketingdocumenten, websites en beëdigde vertalingen voor uw officiële documenten).

 

Welke Amerikaanse steden kunt u overwegen om uw bedrijf te vestigen?

De VS heeft een breed scala aan aantrekkelijke, dynamische en mondiaal georiënteerde steden waar u uw bedrijf kunt opzetten, waaronder:

  • Los Angeles en San Diego, California
  • Seattle
  • New York
  • Miami, Florida
  • Washington DC
  • Chicago, Illinois,
  • Houston, Texas
  • Charlotte, North Carolina...

Welke stad u kiest om uw bedrijf te vestigen, is afhankelijk van uw persoonlijke voorkeur voor uw woonplaats e.d. Houd ook rekening met lokale groeisectoren, de lokale woonlasten en de lokale economie.

Verder dient u ook te kijken naar de lokale wet‑ en regelgeving voor het opzetten van een bedrijf en de lokale belastingheffing. Zo is de vennootschapsbelasting in sommige staten zoals Nevada, Delaware en Florida zeer laag.

 

Welke groeisectoren zijn er in de VS?

Er is een breed scala aan economische sectoren in de VS, zoals:

  • Biotechnologie
  • Fintech
  • Agrifoodbedrijven
  • Automobielsector
  • Telecommunicatie
  • Toerisme
  • Vastgoed
  • Landbouw
  • Digitaal
  • Luchtvaart
  • Schone kunst.

Wat echter de meest gunstige bedrijfssectoren zijn, hangt bovendien af van het gebied waar u gevestigd bent. Daarom dient u erachter te komen welke mogelijkheden er zijn in de staat of stad waar u uw bedrijf wilt opzetten.

Vraag een gratis prijsofferte aan

en ontvang binnen enkele uren een voorstel

  1. Geef aan wat u wenst
  2. Vraag een prijsofferte aan
  3. Bevestig en ontvang uw bestelling

Beantwoording van uw vragen over een bedrijf starten in de VS

Als u op zoek bent naar een idee voor een bedrijf in de VS, dient u ervan op de hoogte te zijn dat vooral iets met Zuid-Europa of Scandinavië zeer populair is op de Amerikaanse markt. Derhalve kunt u overwegen om Italiaanse, Spaanse, Deense e.d. savoir-faire (zoals mode, wijn, luxegoederen, gastronomie en cultuur) te importeren. Sommige van deze groeisectoren omvatten onder meer knowhow zoals wetenschap, IT, biologische producten, digitale diensten (waaronder e‑commerce, artificiële intelligentie en cyberveiligheid), fintech en hernieuwbare energie.

Om een LLC in de VS op te richten, moet u:

  • Een visum aanvragen en een verblijfsadres in de VS verkrijgen
  • Een naam voor uw LLC kiezen en kijken of deze beschikbaar is
  • Een geregistreerd vertegenwoordiger (dit is iemand die bij geschillen als tussenpersoon optreedt) aanwijzen
  • De benodigde ondersteunende documenten voorbereiden, de operating agreement opstellen en de documenten bij het betreffende bestuurlijke orgaan in de betreffende staat indienen
  • Uw identificatienummer voor werkgevers EIN (Employer Identification Number) verkrijgen
  • Een bankrekening bij een Amerikaanse bank openen.

Om deze procedures makkelijker te laten verlopen, kunt u gebruikmaken van een notaris‑ of advocatenkantoor.