Cultuurverschillen tussen Duitsland en België

Duitsland grenst in het noordwesten aan België en de grens tussen beide landen is 204 kilometer lang. De Vennbahn, een spoorlijn, is een bijzonder kenmerk, aangezien de respectieve grensstenen aan weerszijden ervan te vinden zijn. De route, die in 2001 werd gesloten, is nu een grensoverschrijdend fietspad dat het toerisme stimuleert. De route loopt over Belgisch, Frans en Duits grondgebied en is in totaal bijna 130 kilometer lang. Aangezien men hier reeds verschillende talen hoort, is het niet verwonderlijk dat de Belgen met drie officiële talen werken en dat deze verscheidenheid aanleiding geeft tot culturele gelijkenissen, maar ook tot duidelijke verschillen in rechtstreekse vergelijking met Duitsland.

 

Taalcultuur

Anders dan in het eentalige Duitsland denken de Belgen actief na over hun taalcultuur en veranderen ze die bewust tot op de dag van vandaag. Duitse les is een vast onderdeel van het schoolprogramma in België, vooral in Wallonië, maar in Duitsland zijn Nederlands en Frans meestal slechts keuzevakken.

 

De plichtsgetrouwe Duitsers zijn zuinig - Belgen houden van een beetje meer luxe

Terwijl de Duitsers nog graag hun zuinigheid verheerlijken, genieten de Belgen van de kleine luxe van het dagelijkse leven. Ze houden ervan met het hele gezin uit eten te gaan in goede restaurants, bezoeken graag musea en andere culturele evenementen. De Duitse roddelpers bericht veel over de luxe van de rijken en beroemden van het land. In België leven zelfs de bekende persoonlijkheden betrekkelijk bescheiden en houden ze hun privéleven verborgen.

Een ander opmerkelijk verschil is duidelijk in de bouwsector te merken. Wie in Duitsland een huis wil bouwen, leert snel te voldoen aan de regels en voorschriften die daarbij horen, anders riskeert hij boetes. In België gaat men er soepeler mee om en leert men van jongs af aan dat sommige regels soepel kunnen worden geïnterpreteerd en dat men het niet met elke vergunning zo nauw hoeft te nemen.

 

Oost-Belgen combineren Duitse gründlichkeit met Belgische ongedwongenheid

Ongeveer 80.000 Belgen geven aan dat Duits hun moedertaal is. Deze kleine gemeenschap woont in Wallonië en cultiveert graag haar eigen onderwijs en cultuur. Dit creëert een spannende mix van Duitse nauwgezetheid en Belgische ongedwongenheid. Voor Waalse Belgen zijn typisch Duitse gewoonten zoals stiptheid en spaarzaamheid gemakkelijk te begrijpen, maar zij beschouwen niet alle Duitse ideeën als de hunne. Het dagelijks leven komt hierdoor in de buurt van de Duitse cultuur, maar de strengheid wordt duidelijk beantwoord met een ontspannen gevoel voor humor.

 

De Belgische snelwegen zijn steeds verlicht

Terwijl men in Duitsland 's nachts op donkere snelwegen rijdt, zijn ze in België verlicht, ook al ontstaan er steeds meer discussies over dit onderwerp vanuit milieuoogpunt. Meer dan 300.000 lichten zorgen er immers voor dat de wegen nooit helemaal donker zijn, en dankzij de moderne led-technologie zijn de kosten hiervoor aanzienlijk gedaald.

 

Zakenleven

De zakengewoonten van de Belgen zijn eerder ontspannen in vergelijking met de Duitse gewoonten; de Belgen vertrouwen eerst op koetjes en kalfjes voordat de kern van het vergaderpunt effectief besproken wordt. Aan het begin van een vergadering maken mensen een praatje over privékwesties en pas daarna richten zij hun aandacht op zaken. Zakelijke ontmoetingen tussen Duitsers en Belgen verlopen daarom in de eerste minuten vaak anders dan de respectieve partijen hadden verwacht. Terwijl het in België zeer belangrijk is de tegenpartij met zin voor tijd en volle aandacht te benaderen, legt men in Duitsland het businessplan onmiddellijk op tafel om de tijd van de tegenpartij niet te verspillen.

Vraag een gratis prijsofferte aan

en ontvang binnen enkele uren een voorstel

  1. Geef aan wat u wenst
  2. Vraag een prijsofferte aan
  3. Bevestig en ontvang uw bestelling

FAQ’s over de verschillen tussen Duitsland en België

Belgische chocolade staat in Duitsland bekend om zijn kwaliteit, maar de voedingssector neemt slechts 8% van de export voor zijn rekening. Chemische producten hebben met ongeveer 35% het grootste aandeel in de export van België naar Duitsland. Omgekeerd exporteren de Duitsers chemische producten en machines naar België, evenals auto's.

In Duitsland geldt het reinheidsgebod, wat betekent dat er nauwkeurige voorschriften bestaan over welke ingrediënten mogen worden gebruikt om bier te brouwen. In België bestaat deze wet niet en worden verschillende kruiden, vruchten of suikers gebruikt bij het brouwproces.