Investeren in Afrika: onze tips voor een geslaagde investering

Wenst u te beleggen in Afrika? Vraagt u zich af welke beleggingsopportuniteiten er zijn in de Afrikaanse markt en bij de groeisectoren voor buitenlandse investeerders? Afrika is in volle economische ontwikkeling, en de ondernemersmogelijkheden zijn er legio. Ontdek alle tips en te volgen stappen om uw investering in het Afrikaanse continent te doen slagen.

 

Waarom investeren in Afrika?

Het Afrikaanse continent zou de meest rendabele regio ter wereld zijn voor directe buitenlandse investeringen, met een rendement van 14% in vergelijking met het wereldgemiddelde van 7,1% (Bronnen: CEA en ActuFinance).

Dit continent in volle economische ontwikkeling is rijk aan natuurlijke hulpbronnen, heeft een opkomende middenklasse en profiteert van de snelle groei van digitale technologieën op het grondgebied.

 

Welke sectoren genieten de voorkeur bij Afrikaanse investeringen?

De investeringsopportuniteiten in Afrika zijn veelvuldig: toerisme, agro-industrie, nieuwe technologieën, groene energie … Sommige sectoren zijn bijzonder veelbelovend:

 

Hernieuwbare energie

Volgens het Internationaal Agentschap voor hernieuwbare energie (IRENA) kan het Afrikaanse continent een belangrijk centrum worden van groene energie, met de productie van 67% van de wereldwijde elektriciteit in Afrika tegen 2030. Waterkracht, zonnepanelen, biomassa en windparken vormen de toekomstige sectoren om te investeren in Afrika. 

 

Toerisme

De toeristische sector is over het algemeen een veilige investering in Afrika, want ondanks hun soms instabiele geopolitieke situatie zijn tal van Afrikaanse landen erin geslaagd de schoonheid van hun landschappen en van hun cultureel erfgoed internationaal te promoten. Dit is het geval voor Egypte, Mauritius, Tanzania, Marokko en Zuid-Afrika, die tot de meest bezochte landen van het continent behoren.

 

Beleggen in vastgoed

Volgens de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) zal Afrika wereldwijd de hoogste stedelijke groei kennen, met bijna een miljard extra stedelingen in 2050. Deze snelle verstedelijking betekent een ongelooflijke opportuniteit om te beleggen in vastgoed in Afrika voor lokale en buitenlandse ondernemingen.

 

Nieuwe technologieën

De sector van de nieuwe technologieën vertegenwoordigt ook een veilige investeringskeuze in Afrika. Het gebruik van internet neemt immers voortdurend toe op het Afrikaanse continent, net zoals de toegang tot elektriciteit en tot hogere studies. Al deze criteria maken van Afrika een toekomstmarkt voor nieuwe technologieën.

 

In welk Afrikaans land investeren?

Meerdere Afrikaanse landen lenen zich uitstekend tot investeringsprojecten. Zo zijn Zuid-Afrika, Egypte, Tanzania, het eiland Mauritius en Marokko bijzonder geschikt voor projecten die gelinkt zijn aan de toeristische sector.

Rwanda, de landen van Oost-Afrika en Kenya behoren tot de beste Afrikaanse landen om te investeren in technologische en digitale innovatie, terwijl de razendsnelle verstedelijking van Nigeria, Kenia of Marokko een waardevolle kweekvijver biedt voor alle vastgoedbeleggingen in Afrika.

Nigeria kende bovendien een explosieve groei met +18% van het BBP in 2022 (Bron: Ecomnews Afrika) dankzij de ICT-sectoren (informatie- en communicatietechnologie).

 

Hoe zich voorbereiden om te beleggen in Afrika?

Vraagt u zich af hoe u zich kunt voorbereiden om uw buitenlandse investering in het Afrikaanse continent veilig te stellen? Hier volgen enkele stappen en manieren om in Afrika te investeren.

 

Investeringsproject in Afrika vinden

Afrika is een uitgestrekt continent met tal van ondernemingsperspectieven. De toekomstige ondernemer moet eerst en vooral een groeisector aanduiden in de regio en zijn investeringsproject in functie daarvan bepalen. Toerisme, agro-industrie, nieuwe technologieën, groene energie ... Wat de keuze ook is, ze moet betrekking hebben op een groeiende economische sector en afgestemd zijn op de financiële middelen van de ondernemer.

 

Lokale markt bestuderen met businessplan

Iedere investeerder die op de Afrikaanse markt wenst te beleggen dient op voorhand de trends van elke lokale markt te bestuderen (markt van consumentenproducten, industriële of financiële markt, ...).

Een marktstudie en een businessplan vormen de essentiële stappen om te weten of het project haalbaar is en om de investering veilig te stellen.

De marktstudie voor een investering in Afrika houdt de volgende elementen in:

  • De concurrentie, wat ze voorstelt, en welk marktdeel ze in handen heeft
  • Het doel van de aangeboden producten of diensten
  • De sterktes en zwaktes van het ondernemingsproduct
  • De kansen en bedreigingen van het investeringsproject
  • Een grondige analyse van de omgeving van het project: de politiek-sociaal-economische situatie van het doelland; het wettelijke kader van de activiteit; technologische en milieu-uitdagingen (duurzame ontwikkeling, verstedelijking, ecologie ...).

Het businessplan varieert volgens de aard van het project en bevat vooral de volgende elementen:

  • Het investeringsprogramma
  • Het verwachte resultaat
  • De financieringsmogelijkheden (zelffinanciering, lening …)
  • De geraamde cashflow (maandelijkse inkomende en uitgaande betalingen op jaarbasis)
  • De verwachte balans van het project
  • Het break-evenpunt van het project

 

Deskundige begeleiding om te investeren in Afrika

Voor de uitvoering van een investeringsproject in Afrika moet u een beroep doen op de deskundigheid van verschillende professionals (notarissen, advocaten, boekhouders, bankiers, ...).

De professionele vertaler is één van de broodnodige partners van de buitenlandse investeerder om de meertalige uitwisselingen en transacties tussen de investeerder en de belanghebbenden (administratieve organen, commerciële partners, klanten, leveranciers ...) in goede banen te leiden.

Bij ViaVerbia stellen we u de knowhow van native professionele vertalers ter beschikking die elk hun specialisatie hebben (financieel, juridisch, vastgoed, commercieel, marketing, technisch, ...), in meer dan honderd talen, van courante tot de meest zeldzame combinaties (Belgisch Nederlands – Arabisch, Belgisch Nederlands - Frans, Belgisch Nederlands - Portugees ...).

Wij bieden eveneens beëdigde vertalingen aan door beëdigde expert-vertalers voor alle juridische en wettelijke documenten die nodig zijn om uw investeringsproject in Afrika te realiseren (marktstudie, businessplan, juridische documenten, verkoopovereenkomsten, identiteitskaart, ...).

Vraag een gratis prijsofferte aan

en ontvang binnen enkele uren een voorstel

  1. Geef aan wat u wenst
  2. Vraag een prijsofferte aan
  3. Bevestig en ontvang uw bestelling

Onze antwoorden op uw vragen over investeren in Afrika

De keuze van het land om in te investeren in Afrika is afhankelijk van het projecttype:

  • Marokko vormt een ideale bestemming om te beleggen in vastgoed of toerisme
  • Kenia is zeer gunstig voor vastgoedprojecten of digitale en technologische bedrijven
  • Zuid-Afrika is een topland voor toeristische en vastgoedprojecten (verhuring, koop-herverkoop)
  • Nigeria is op zijn beurt een eldorado voor vastgoedinvesteringen en is het toonaangevende land in de ICT-sector (informatie- en communicatietechnologie).

Afrika telt vele aantrekkelijke sectoren voor buitenlandse investeringen. Dit geldt met name voor de e-commerce, met een ware opmars in Nigeria. De toeristische en vastgoedsectoren zijn ook zekere waarden in vele Afrikaanse landen (Marokko, Egypte, Tunesië, Zuid-Afrika ...).

Bij de meest rendabele investeringen in Afrika is de markt voor hernieuwbare energie het handelsgebied van de toekomst, met een groei van 18% in 2020 (Bron: ActuFinance). Deze markt belooft zich de komende jaren over het hele land uit te breiden, zowel voor zonne-energie, windenergie of thermische energie.