Wat is het meest vertaalde boek ter wereld?

Veel boeken worden vertaald naar verschillende courante talen, zoals Engels, Frans, Spaans en Italiaans. Sommige literaire werken zijn echter zo succesvol dat ze in honderden vreemde talen en dialecten worden vertaald. Welk boek staat bovenaan de lijst van de meest vertaalde boeken ter wereld??

 

De Bijbel, het meest vertaalde boek ter wereld

Als we religieuze werken opnemen in onze lijst van best vertaalde boeken, dan is de Bijbel het meest vertaalde boek ter wereld. Oorspronkelijk geschreven in drie talen (Hebreeuws, Grieks en Aramees), is de volledige Bijbel (Oude en Nieuwe Testament), volgens de laatst beschikbare cijfers in 2021, nu beschikbaar in 704 talen en dialecten, en bereikt het boek daarmee wereldwijd 6,1 miljard sprekers.

 

De Kleine Prins: na de Bijbel het meest vertaalde boek ter wereld

De Kleine Prins, van de Franse schrijver Antoine de Saint-Exupéry, is na de Bijbel het meest vertaalde boek ter wereld. Dit levensbeschouwelijk verhaal, gepubliceerd in 1943, werd naar meer dan 475 talen vertaald. De 300e vertaling van het boek was in het Hassaniya, een dialect van de Marokkaanse Sahara. Dit is zeer symbolisch, want het was net in Marokko dat Saint-Exupéry de inspiratie vond om dit literaire meesterwerk te produceren, meer bepaald in Kaap Judy, de streek van de woestijn waar Hassaniya wordt gesproken.

De Kleine Prins werd niet alleen vertaald naar alle gangbare talen van de wereld, maar ook naar vele zeldzame talen (Quechua; regionale dialecten van Frankrijk, Duitsland en Italië; Aramees; Berbers; oud-Egyptisch, enz.).

 

De volgende meest vertaalde boeken ter wereld

Hier volgt een lijst van de volgende meest vertaalde boeken ter wereld:

 

De Avonturen van Pinocchio, van Carlo Collodi

Het verhaal van de beroemde marionet die een jongetje wordt, werd oorspronkelijk in het Italiaans geschreven en gepubliceerd in 1883, en werd sindsdien vertaald naar 260 talen.

 

Alice's Avonturen in Wonderland, van Lewis Carroll

Dit populaire fictieve boek, dat in 1865 in het Engels werd gepubliceerd, werd vertaald naar 174 talen over de hele wereld, waardoor miljoenen lezers zich hebben kunnen verwonderen over het verhaal van Alice en haar belevenissen in een fantasiewereld.

 

Twintigduizend mijlen onder zee, van Jules Verne

Het verhaal van kapitein Nemo is naar verluidt in meer dan 170 talen verteld, te beginnen met de originele Franse versie. Het beroemde boek, gepubliceerd in 1870, is sindsdien een internationaal succes en is zonder twijfel een van de belangrijkste werken uit de klassieke literatuur.

 

De Sprookjes en vertellingen van Andersen, van Hans Christian Andersen

Andersen's sprookjes werden vanuit het Deens vertaald naar meer dan 150 talen. Deze werken omvatten, om er maar een paar te noemen, Het lelijke eendje; De kleine zeemeermin; De prinses op de erwt; De sneeuwkoningin, enz.

 

Don Quixot, van Miguel de Cervantes

Deze Spaanse roman van Miguel de Cervantes, die oorspronkelijk El ingenioso hidalgo don Quixote de la Mancha heette, werd voor het eerst gepubliceerd in 1605. Sindsdien werd het boek naar meer dan 145 talen vertaald. Hierdoor is het na de Bijbel het oudste meest vertaalde boek!

 

De Avonturen van Kuifje, van Hergé

Net als de reporterheld en zijn trouwe hond, heeft ook het boek met de avonturen van Kuifje de hele wereld afgereisd. De stripreeks, die tussen 1929 en 1976 in het Frans werd gepubliceerd, is tot vandaag in 115 talen vertaald.

 

Asterix de Galliër, van René Goscinny en Albert Uderzo

U vraagt zich wellicht af in hoeveel talen dit andere Franse stripboek bestaat? Sinds de eerste publicatie van het boek in 1960, werden de avonturen van Asterix naar 115 talen over de hele wereld vertaald.

 

Harry Potter, van J.K. Rowling

In twee decennia tijd werd de internationaal succesvolle Harry Potter-saga vanuit het Engels al naar 80 verschillende talen vertaald.

 

Andere novellen met het hoogste aantal vertalingen ter wereld zijn onder meer: Pippi Langkous, van Astrid Lindgren (vertaald uit het Zweeds in 70 talen); De Kon-Tiki-expeditie, van Thor Heyerdahl (vertaald uit het Noors in meer dan 70 talen); Eens Christen’s reize naar de Eeuwigheid, van John Bunyan (vertaald uit het Engels in ongeveer 100 talen); en  De Alchemist, van Paulo Coelho (vertaald uit het Portugees in ongeveer 60 talen).

 

FAQ’s over de meest vertaalde boeken ter wereld

De Bijbel is het meest gedrukte boek ter wereld. In 2020 bestonden er wereldwijd 5 miljard exemplaren. Hierdoor is de Bijbel het best verkochte en meest vertaalde boek ter wereld.

Na de Bijbel is de Koran, een ander religieus boek, het meest gelezen boek ter wereld, met 3 miljard verkochte exemplaren.

Daarna komt het Rode Boekje, het boek van de voormalige Chinese president Mao Tse-Tung, waarvan meer dan 820 miljoen exemplaren zijn verkocht.

Na dit boek volgen Don Quichot van Miguel de Cervantes en Harry Potter van J.K. Rowlings, waarvan er beide meer dan 500 miljoen exemplaren zijn verkocht.