Waarom investeren in Egypte? 5 goede redenen om het te doen

Ideale geografische ligging, sterke economische groei, vereenvoudigde administratieve procedures, interessante fiscaliteit, ... Ontdek waarom investeren in Egypte een goed idee is. Overzicht van de 5 goede redenen om te investeren in Egypte.

 

Sterke economische en demografische groei

Egypte is een van de grootste dynamische groeilanden op het Afrikaanse continent. Het Egyptische bbp is het op een na hoogste van Afrika (403 md. USD in 2021) en Egypte is een van de weinige landen die tijdens de gezondheidscrisis een positief groeipercentage hebben opgetekend (Bron: tresor.economie.gouv). Het land maakt deel uit van de ‘Afrikaanse leeuwen’, naast Zuid-Afrika, Nigeria, Marokko en Algerije: 5 economische machten die samen 60% van het Afrikaanse bbp vertegenwoordigen (Bron: Statista).

Demografisch gezien groeit Egypte ook snel. Egypte is het dichtstbevolkte land van de Arabische wereld met 104,26 miljoen inwoners in 2021 volgens WorldData.com.

 

Strategische geografische ligging

Egypte bevindt zich op het kruispunt van drie continenten en heeft dus een uitstekende geografische ligging, dichtbij belangrijke strategische routes zoals het Suezkanaal. Voor Europese investeerders heeft dit Afrikaanse land het bijkomend voordeel dat het slechts enkele uren vliegen is van de grote Europese steden.

Bovendien heeft het land een sterke culturele invloed in de Arabische wereld en beschikt het over een uniek historisch erfgoed.

 

Business friendly bestemming

Egypte is ook ‘business friendly’ en is dus een goede plaats voor buitenlandse investeerders. De vele hervormingen tijdens de afgelopen jaren tonen inderdaad dat het land meer Europese investeerders wil aantrekken.

De regering heeft onder meer belastingvrijstellingen ingevoerd (voor vennootschapsbelasting, inkomstenbelasting en douanerechten) en de administratieve procedures zijn sterk vereenvoudigd: een bedrijf oprichten in Egypte kan in slechts drie dagen.

 

Vele investeringsmogelijkheden

Dit Noord-Afrikaanse land beschikt ook over een gediversifieerde economie rond groeisectoren waarbij het zeer gevarieerde investeringsmogelijkheden aanbiedt aan buitenlandse investeerders in gebieden met veel potentieel: landbouw en voedingsindustrie, toerisme, transport, gas, telecommunicatie, onderwijs, gezondheid, hernieuwbare energie, financiën, nijverheid, vastgoed en bouw, oliesector, groot- en kleinhandel, ...

Als investeerder vindt u in Egypte bovendien goedkope en gekwalificeerde werkkrachten.

 

Sterke toeristische trekpleister

Als een van de populairste toeristische bestemmingen van Afrika biedt Egypte mooie opportuniteiten aan investeerders om een bedrijf op te richten en dus te investeren in vastgoed in Egypte. Grote steden als Caïro, Aswan en Alexandrië ontwikkelen zich steeds verder, en toeristische steden als Sharm El Sheikh, Hurghada of El Gouna bieden veel nieuwe, prestigieuze vastgoedontwikkelingen met vastgoed in een ideale leefomgeving aan de Rode Zee, tegen betere prijzen dan in de meeste Europese landen.

 

Hoe investeren in (vastgoed in) Egypte?

Volg deze belangrijke stappen om eender welk investeringsproject in Egypte tot een goed einde te brengen:

> Verduidelijk uw project tot investeren in Egypte

Neem eerst en vooral de tijd om uw investeringsproject zorgvuldig te definiëren: is het een investering in vastgoed, een internationale uitbreiding van een bedrijf, een project voor export van producten of de vestiging van een filiaal? Volgens het beoogde investeringsdoel zijn de te ondernemen acties en de administratieve en juridische stappen verschillend.

> Verzamel informatie over de lokale markt

Het kan heel moeilijk zijn een investeringsproject in het buitenland uit te voeren als u de markt niet kent. Maak een marktanalyse om een zicht te hebben op de opportuniteiten, risico’s, uitdagingen te (economie, groeisectoren, politieke situatie, ...), de vraag (typologie van de doelgroep, culturele gewoonten, consumptiegewoonten, behoeften, ...) en het aanwezige aanbod. Analyseer nauwkeurig de plaatselijke markt, de nieuwe trends en opportuniteiten, maar wees u ook bewust van de lokale administratieve procedures en wettelijke voorschriften om uw investering (in vastgoed) tot een goed einde te brengen.

> Laat u begeleiden door professionals

Een investeringsproject in Egypte kan alleen slagen onder begeleiding van bekwame professionals: een bureau voor investeringen, een notaris, advocaat, ...

U hebt ook een betrouwbaar en professioneel vertaalbureau nodig om de vertalingen voor uw project uit te voeren.

Tijdens een vastgoedtransactie of vestigingsproject van een bedrijf in het buitenland, is de vertaling van verscheidene documenten immers onmisbaar voor de uitwisseling met de verschillende belanghebbenden (investeerder, bank, notaris, makelaar, enz.) en om te voldoen aan de eisen van de plaatselijke autoriteiten: businessplan, identiteitspapieren, sales- en marketingmateriaal, juridische en financiële documenten, ... Bij ViaVerbia beschikken we over een ruime pool van professionele vertalers die gespecialiseerd zijn in de betreffende talencombinatie (Belgisch Nederlands-Arabisch, Engels-Arabisch, ...) en in de activiteitensector waarop de vertaling van toepassing is (vastgoed, financiën, kleinhandel, industrie, ...).

Vraag een gratis prijsofferte aan

en ontvang binnen enkele uren een voorstel

  1. Geef aan wat u wenst
  2. Vraag een prijsofferte aan
  3. Bevestig en ontvang uw bestelling

Onze antwoorden op uw vragen over investeren in Egypte

Informeer eerst zeer goed naar de bancaire, fiscale en wettelijke vereisten van een dergelijk project vooraleer u overgaat tot de aankoop van een appartement of huis in Egypte. Een plaatselijke makelaar kan u nadien begeleiden en helpen een woning te vinden die aan uw wensen voldoet. Het is ook belangrijk om duidelijk het project te definiëren en het doel van de investering te bepalen voordat u stappen onderneemt: investeren in een pied-à-terre voor uw pensioen, een villa aan zee als tweede verblijf, een appartement voor verhuuropbrengst ...

Egypte beschikt over een groot aantal veelbelovende economische groeisectoren: landbouw, voedingsindustrie, toerisme, transport, gas, telecommunicatie, onderwijs, gezondheidszorg, hernieuwbare energie ... De toeristische sector is bijzonder dynamisch en zeer populair bij buitenlandse investeerders die een bedrijf in Egypte willen opzetten. Er bestaan ook veel manieren om te investeren in vastgoed in Egypte.

De keuze van de stad hangt vooral af van het beoogde project (oprichting van een vennootschap of een vestiging, investeringsproject voor verhuur, aankoop van een tweede verblijf, ...). Caïro, Alexandrië, Luxor, Hurghada en Sharm El Sheikh zijn bijzonder populair bij expats en investeerders uit de hele wereld als het gaat om investeren in vastgoed in Egypte.