Hoe succesvol de Finse markt betreden?

Scandinavische landen onderscheiden zich door hun hoge levenskwaliteit, hun bloeiende economie en hun innovatievermogen. Finland is hét land bij uitstek om een bedrijf of industrie te vestigen. Daarom oefent het een grote aantrekkingskracht uit op buitenlandse ondernemers. Is ondernemen op de Finse markt uw droom? In dit artikel leest u al onze tips ter voorbereiding van uw project.

 

Waarom zakendoen op de Finse markt?

Finland biedt enorm veel mogelijkheden voor buitenlandse zakenpartners. De economie is er voornamelijk gericht op vrij ondernemerschap en private eigendom. Ze staat bovenaan de meeste internationale ranglijsten die het concurrentievermogen van bedrijven meten. De Finse markt stond op de eerste plaats voor haar economische prestaties en levenskwaliteit volgens de Legatum Prosperity Index, die de welvaart van landen over de hele wereld meet.

Zoals in veel Scandinavische landen is de levenskwaliteit in Finland uitstekend en zijn alle voorwaarden aanwezig voor bedrijven om er zich makkelijk te vestigen en succesvol zaken te doen. Er is veel industrie in Finland: het land heeft een bbp van 55 217 $ per inwoner (Bron: Data World Bank) en telt 8 miljoen inwoners.

Europeanen die export en import in Finland willen opstarten, vinden er hoogopgeleide arbeidskrachten, een gunstig klimaat voor nieuwe ondernemingen en een dynamische markt. Het land staat bovendien als lid van de Europese Unie bijzonder open voor buitenlandse investeerders en werkkrachten. Hun komst is welkom voor de economie en wordt dus aangemoedigd.

Goed om te weten: om langer dan 3 maanden in Finland te verblijven (EU-burger), moet u uw verblijfsvergunning registreren. Inwoners van landen buiten Scandinavië of de EU kunnen een verblijfsvergunning krijgen op basis van ondernemerschap.

 

Investeren in welke industrie in Finland?

Finland kenmerkt zich door de ontwikkeling van geavanceerde technologieën en de actieve bevordering van start-ups in de volgende sectoren:

  • Informatie- en communicatietechnologieën (ICT);
  • Schone technologieën en biotechnologieën;
  • Technologieën van de volgende generatie in het algemeen, waarvoor Finland een toonaangevende accelerator is.

Finland is ook concurrerend in de productie- of industriesector. Het is één van de grootste exporteurs van houtproducten ter wereld (Bron: Nieuws Europees Parlement) en de bosbouwindustrie speelt een belangrijke rol op de Finse arbeidsmarkt. Andere producerende groeisectoren in Finland zijn de metaalindustrie (het land heeft minerale reserves), engineering, elektronica en telecommunicatie. De vakbeurs Teknologia voor de metaal- en engineeringindustrie is een jaarlijks evenement dat veel sectorprofessionals samenbrengt in Helsinki.

 

Stappenplan voor export en import op de Finse markt

Leer de lokale markt kennen

Industriële sector, start-up of financiële investering... Ongeacht het projecttype, vormen een marktonderzoek en een businessplan een essentiële voorbereidende onderzoeksfase als u export en import in Finland wilt opstarten.

Marktonderzoek

Een aantal belangrijke aspecten van een gedegen marktonderzoek zijn:

  • De concurrentie en kennis van hun marktaandeel beoordelen;
  • De Finse doelmarkt voor het bedrijf in oprichting identificeren;
  • De sterktes en zwaktes van het toekomstige Finse bedrijf vaststellen;
  • De kansen en bedreigingen van het bedrijfsproject identificeren;
  • Een diepgaande analyse van de projectomgeving voeren (politiek en sociaaleconomisch kader, juridisch kader, commerciële regelgevingskwesties, technologische en klimatologische kwesties, enz.).

Businessplan

Het businessplan vormt eveneens een essentieel onderdeel van een investerings- of opstartproject op de Finse markt. Dit document kan bestaan uit de volgende elementen:

  • Het investeringsprogramma, met een beschrijving van de uitgaven die nodig zijn om het export- en importproject in Finland op te zetten;
  • Het verwachte resultaat (verwachte inkomsten en uitgaven);
  • Mogelijke financieringsopties, zoals zelffinanciering of bankleningen;
  • Het geraamde cashflowplan, waarin de verwachte cashflow op maandbasis voor een jaar wordt opgelijst;
  • De verwachte balans van het project, die een overzicht geeft van de geprojecteerde  financiële situatie;
  • Het break-evenpunt van het project (het noodzakelijk inkomstenniveau om de kosten te dekken en break-even te draaien).

Financieringsgids

Vooraleer u het bedrijf opstart op de Finse markt, dient u alle financieringsmogelijkheden in het land te kennen:

  • Een banklening bij een Finse bank, waarvoor u een sterke businesscase moet voorleggen;
  • Een leninggarantie via het Finnvera-agentschap, een financieringsmaatschappij van de Finse staat;
  • Een opstartsubsidie (Starttiraha), verstrekt door de Finse overheid. Deze subsidie kan worden aangevraagd voor de opstart van een bedrijf op de Finse markt, om te voldoen aan de financieringsbehoeften van de activiteit tot een maximum van 750 euro per maand voor een periode van 6 tot 12 maanden. Om deze steun te verkrijgen moet men onder andere fulltime ondernemer zijn en zich registreren als inwoner van Finland.

Laat u begeleiden door professionals

In Finland kan iedereen gratis advies over ondernemerschap krijgen van verschillende organisaties, zoals :

  • Centra voor startende ondernemers;
  • ELY-centra (voor economische ontwikkeling, transport en milieu);
  • TE-agentschappen (voor werkgelegenheid en economische activiteiten);
  • Yritys-Suomi, online portaal voor bedrijven in Finland.

Deze organisaties bieden ondersteuning en advies aan ondernemers die een bedrijf oprichten of overnemen en import en export opstarten in Finland. De Finse Kamer van Koophandel geeft ook advies aan Europese burgers.

Zakendoen en een industrie in Finland opstarten kan voorts de diensten van een vertaalbureau vereisen. Het bureau vertaalt de noodzakelijke documenten om uw bedrijf te starten op de Finse markt en u in het land te vestigen. Beëdigde vertalingen, juridische documenten, financiële documenten, marketingmateriaal, websitevertalingen ... Bij ViaVerbia bieden onze professionele vertaalteams u hun diensten aan met een brede waaier van gespecialiseerde sectoren. Ons vertaalbureau kan u helpen met vertalingen in het Fins en vele andere talen zodat uw zakelijke communicatie tiptop verloopt.

Vraag een gratis prijsofferte aan

en ontvang binnen enkele uren een voorstel

  1. Geef aan wat u wenst
  2. Vraag een prijsofferte aan
  3. Bevestig en ontvang uw bestelling

Antwoord op uw vragen over de oprichting van uw industrie in Finland

Met zijn hoogopgeleide arbeidskrachten en hoogwaardige infrastructuur biedt Finland uitstekende vooruitzichten op het gebied van economische en commerciële prestaties. Als lid van de Europese Unie (EU) en de eurozone geeft Finland een strategische toegang tot de Europese markt en is de Finse markt bijzonder toegankelijk voor Europese ondernemers.

Veelbelovende investeringen in Finland zijn onder andere de volgende industrieën: hout, metaal, engineering, elektronica en telecommunicatie. Finland kenmerkt zich ook door zijn technologische vooruitgang en zijn steun aan startende ondernemingen in ICT, schone technologieën en biotechnologie.

De rijkdom van Finland en de Finse markt uit zich in de stabiele politieke en economische situatie, de hoogopgeleide beroepsbevolking, de zeer hoge levenskwaliteit, de voortdurende technologische innovatie en de vele natuurlijke hulpbronnen (bossen, mineraalreserves zoals koper, goud, nikkel, zink, ...).