Vertalingen voor de uurwerksector

Vertalingen voor de uurwerksector

Het meten van de tijd was al voor de oude Egyptenaren erg belangrijk en na de zonne- en waterwijzers volgden in de loop der eeuwen steeds kleinere en preciezere uurwerken. Ondertussen hebben digitale klokken hun intrede gedaan in ons dagelijks leven en bieden veel apparaten tijdsaanduiding aan als extra feature. Een deel van de uurwerkindustrie is daarom overgestapt op goedkopere producten of trendy uurwerken, andere produceren in vele uren handwerk echte juweeltjes. Hoogwaardige zak- en armbanduurwerken zijn ook vandaag nog technologische wondertjes en vervaardigd uit mooie materialen. Ze worden dan ook vaak beschouwd als een waardevolle investering.

 

De Zwitserse uurwerksector exporteert de meeste hoogwaardige uurwerken

Wat de waarde betreft is Zwitserland wereldwijd de grootste uurwerkexporteur voor China en Hongkong. Vooral in de hogere prijsklassen en bij de luxe-uurwerken is “Made in Swiss” wereldwijd erg gegeerd. Het succesverhaal van de Zwitserse uurwerken begon in 1587 toen de Franse immigrant Charles Cusin het handwerk voor uurwerken naar de Zwitserse goudsmeden bracht. Vandaag produceren ongeveer 700 Zwitserse bedrijven uurwerken. Ondanks de sterke concurrentie van de moderne smartwatch blijven de productiecijfers in de klassieke uurwerkindustrie verder stijgen. De drie uurwerkfabrikanten met de grootste omzet genereren de helft van de wereldwijde omzet en zijn afkomstig uit Zwitserland. Rolex neemt hierbij de eerste plaats in de ranking van meest waardevolle Zwitserse uurwerkmerken in.

 

Uurwerken als import- & exportproduct

Naast Hongkong en China zijn ook Japan, de VS en Groot-Brittannië belangrijke spelers op de globale uurwerkmarkt. Terwijl de producten uit China vooral bestemd zijn voor het goedkopere segment en de voordelige, digitale tijdmeters uit het Verre Oosten afkomstig zijn, zetten andere landen steeds meer in op waardevolle producten uit edelmetaal. Vooral in de hogere prijsklasse is er, ondanks de digitale concurrentie, veel vraag naar mechanische uurwerken. Deze kunnen zich nog steeds goed weren tegen elektronische uurwerken. Wat de aantallen betreft voert China in elk geval al jaren de exportranking aan, ook al zijn de exportcijfers de voorbije jaren aanhoudend licht gedaald.
Hongkong neemt de eerste plaats in op de ranking van importeurs van uurwerken, wat ook te verklaren is door het feit dat deze regio een handelshub is, terwijl Japan op deze lijst slechts de vijfde plaats inneemt. In de VS is bijna twee derde van de geïmporteerde uurwerken afkomstig uit Zwitserland, dat hiermee Japan en China duidelijk achter zich laat.

 

De internationale uurwerkhandel zet in op communicatie met professionele vertalingen

Uurwerken zijn wereldwijd erg populair door hun grote veelzijdigheid. Als investering, statussymbool, juweel of louter tijdsmeter behoren ze vaak in meervoudige vorm tot de persoonlijke bezittingen en worden ze niet zelden ook op prijs gesteld als geschenkklassiekers. De internationale uurwerkhandel is zoals alle globale handelsnetwerken aangewezen op een zuivere communicatie en professionele vertalingen vergemakkelijken niet alleen de communicatie tussen de handelspartners, maar zorgen ook voor begrijpelijke productbeschrijvingen en duidelijke handleidingen voor alle bezitters.