Vertalingen voor de houthandel/-sector

Vertalingen voor de houthandel-sector

De mens gebruikt al meer dan 400.000 jaar hout als natuurlijke grondstof voor werktuig- en meubelbouw, als brandstof of voor energiewinning en in de bouw. Deze duurzame grondstof kan ook worden bewerkt met eenvoudige werktuigen en vandaag zijn vooral waardecreatie en recyclingmogelijkheden de belangrijkste troeven van hout als een duurzaam materiaal.

 

Tal van onderliggende sectoren

Meubelmakers worden beschouwd als de stamvaders van de houtindustrie. Ook vandaag kan je dit ambachtelijke beroep nog leren en het vormt hét uitgangspunt voor de ontwikkeling van de moderne houthandel. Naast de zaagindustrie zijn er nog andere sectoren die rechtstreeks gebaseerd zijn op de grondstof hout:

  • Fabrikanten van houtproducten (MDF, multiplex, houtvezelplaten, OSB enz.)
  • Papier- en pulpindustrie (papier, karton)
  • Parketfabrikanten
  • Industriële meubelmakerijen
  • Fineerfabrieken (fineer uit verschillende houtsoorten voor meubelen & oppervlakken)
  • Fabrikanten van verpakkingsmateriaal en pallets
  • Prefab (houten prefabconstructies)
  • Timmermannen & verkoop houten constructies
  • Energiewinning (pellets, haksel enz.)

 

Hout heeft een bijzonder duurzame afvalstoffenketen

Massief hout ziet er niet alleen mooi uit, het is ook erg duurzaam. Het oppervak kan meermaals worden bewerkt en een correct onderhoud garandeert ettelijke gebruiksjaren. Ook andere houtproducten zijn duurzaam en zorgen zo voor een lage milieu-impact. Tegelijkertijd wordt hout beschouwd als het materiaal van de toekomst, dat door zijn moderne bewerkingsmethodes zelfs staal en kunststof zou kunnen vervangen. In tegenstelling tot kunststof of staal is hout ook interessant voor de recyclingindustrie. Uit de duurzame grondstof kan immers redelijk goedkoop veel energie worden gewonnen. Het huidige bosoppervlak bedraagt wereldwijd ongeveer 40 miljoen vierkante kilometer. Deze bestanden moeten door duurzaam bosbeheer maximaal behouden blijven voor toekomstige generaties.

 

Hout wordt internationaal verhandeld: sectorspecifieke vertaaldiensten

Sinds het midden van de jaren 80 is de wereldwijde handel in ruw- en gezaagd hout sterk gegroeid. De verkoop van gezaagd hout alleen is na 2000 op 15 jaar tijd met meer dan 40 procent toegenomen. Vooral de globalisering bezorgde de houtsector zijn groot groeipotentieel, want terwijl vroeger hoofdzakelijk regionale boomsoorten werden gebruikt, kan de klant vandaag voor elk project wereldwijd op zoek gaan naar het product met de beste eigenschappen.

De internationale houthandel vereist naast een uitgebreide vakkennis ook professionele vertalingen, want vooral tussen de individuele landen van Europa zijn snelle transacties erg belangrijk om kleine lacunes op de markt in de sterk concurrerende sector onmiddellijk te kunnen opvullen. Het wederzijdse vertrouwen in de kwaliteit van de natuurlijke grondstof hout is een belangrijke factor bij alle onderhandelingen en met vakkundige vertalers kan elke transactie betrouwbaar en snel worden afgehandeld.